Για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα συμμετάσχουν με μία κοινή ομάδα σε διεθνή αθλητικό αγώνα. Οι αθλητές και από τις δύο Κορέες θα παρελάσουν επίσης μαζί κάτω από μια «σημαία της ενοποίησης» κατά την τελετή έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στις 9 Φλεβάρη στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2007. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απομονώσει τη Βόρεια Κορέα και σημειώνει πρόοδο για τον λαό της Κορέας.
Η αποστολή περιλαμβάνει μια κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ επί πάγου και οι Βορειοκορεάτες αθλητές θα συμμετάσχουν επίσης στους αγώνες καλλιτεχνικού πατινάζ, πατινάζ ταχύτητας, Αλπικού σκι και σκι δρόμων αντοχής. Θα έχουν επίσης 230 τσιρλίντερ, μια ομάδα τάε κβον ντο και μουσική ορχήστρα.
Μέχρι και σήμερα η Ουάσιγκτον αρνείται να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης για τον επίσημο τερματισμό του πολέμου. Αντιθέτως, προσπαθεί να απομονώσει, να στραγγαλίσει οικονομικά και να τρομοκρατήσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας [ΛΔΚ], απαιτώντας από την κυβέρνησή της να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της. Στο μεταξύ στη Νότια Κορέα εξακολουθούν να έχουν στη βάση τους εκεί 28.500 στρατιώτες των ΗΠΑ.
Για την διευκόλυνση της συμφωνίας για την κοινή συμμετοχή στους χειμερινούς αγώνες, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως απάντηση στο αίτημα της Νότιας Κορέας, συμφώνησε να αναβληθούν οι προκλητικές ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ-Νότιας Κορέας για μετά τη λήξη στις 25 Μάρτη των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επιβάλει κυρώσεις στην ΛΔΚ που πλήττουν δυσανάλογα τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχει από τα τέλη του Νοέμβρη να διεξάγει δοκιμές με πυρηνικά όπλα ή με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους.
Εάν και η μείωση της έντασης είναι προς το συμφέρον του λαού και της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, δεν έχει όμως προκαλέσει τον ίδιο ενθουσιασμό στη Νότια όπως είχε συμβεί με προηγούμενες κοινές αποστολές. Μια δημοσκόπηση της SBS TV έδειξε ότι σχεδόν 80% των ερωτηθέντων, εικοσάρηδων και τριαντάρηδων στην ηλικία, απάντησαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι για την κοινή ομάδα.
«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την ελπίδα και την ενθάρρυνση που προκάλεσαν οι κοινές ομάδες το 1991 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιου Τένις» και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου νεολαίας, γράφει στις 22 Γενάρη η Hankyoreh, καθημερινή εφημερίδα της Νότιας Κορέας. Αυτό έχει αρκετά να κάνει με την απειλή της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας ότι θα ρίξει τη Σεούλ «σε μια φλεγόμενη θάλασσα» εάν η Ουάσιγκτον τολμήσει να επιτεθεί. Η Σεούλ απέχει 35 μίλια από την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες.
Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας λέει ότι για την προστασία κατά των κυρίαρχων των ΗΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας η κατοχή ενός αυξανόμενου αριθμού πυρηνικών όπλων και πυραύλων με ικανότητα να κτυπήσουν το έδαφος των ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και οι απειλές για την εξολόθρευση της Σεούλ, όμως, υπονομεύουν το ηθικό προβάδισμα που είχε κατακτηθεί μέσα από την αντίσταση του λαού της Κορέας ενάντια στην κατοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Νότο, τον δολοφονικό πόλεμο και τις συνεχιζόμενες εχθρικές δραστηριότητες κατά της Βόρειας.
Σκληρές κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας
Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει αυξήσει τις οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, έχει προωθήσει μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πιο σκληρές κυρώσεις και έχει καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση της Κίνας να συμμετάσχει στην εφαρμογή μερικών από αυτές τις κυρώσεις.
Ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στην ομιλία του για το νέο έτος του 2018 είπε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «τις χειρότερες προκλήσεις» ως αποτέλεσμα των «δύσκολων συνθηκών ζωής που έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί και οι κυρώσεις οι οποίες απειλούν τη ζωή.”
Πρότεινε την οργάνωση μια κοινής ομάδας, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της Πιονγκγιάνγκ ότι «η Βόρεια και η Νότια πρέπει να δουλέψουν μαζί ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να δουλέψουν μαζί ως ένας λαός με την ίδια κληρονομιά ώστε να βρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας που οδήγησαν στην κοινή ομάδα έγιναν επειδή η Ουάσιγκτον έδειξε «τη δύναμη και τη θέλησή μας να δεσμεύσουμε τη συνολική ‘ισχύ’ μας κατά του Βορά».
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο πρέπει να απαιτήσουμε η Ουάσιγκτον να βάλει τέλος στις στρατιωτικές ασκήσεις της και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κορέα, να άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας και να ξεφορτωθεί όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Η Κορέα είναι μία!
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις ΗΠΑ: Για έναν κόσμο δίχως πυρηνικά όπλα
Δήλωση, στις 30 Ιανουαρίου, του Τζον Στούντερ, συντονιστή της εθνικής εκλογικής καμπάνιας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος [Socialist Workers Party—SWP].
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα απαιτεί τον άμεσο μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό της Ουάσιγκτον. Το αίτημα αυτό προωθεί από τότε που αυτά τα πυρηνικά όπλα αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του λαού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους κυρίαρχους των ΗΠΑ το 1945. Όπως και η κομμουνιστική ηγεσία της Κούβας, το SWP καλεί όλες τις κυβερνήσεις —τις οκτώ άλλες χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα και οποιαδήποτε άλλη οι κυρίαρχοι της οποίας σκέφτονται ότι θα ωφεληθούν με το να τα αναπτύξουν— να αφοπλιστούν και να δηλώσουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Ο Κουβανός επαναστάτης ηγέτης Φιντέλ Κάστρο εξήγησε το 2016 ότι η θανάσιμη κούρσα των εξοπλισμών που οδηγεί στην αποδέσμευση της καταστροφικής δύναμης των πυρηνικών όπλων μπορεί «να καταστήσει αδύνατη την ανθρώπινη ζωή στην επιφάνεια της γης». Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει στη διάθεσή του ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυρηνικών για να επιβάλει την κυρίαρχη θέση του στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και έχει σχέδια για την ανάπτυξη και άλλων. Η διακυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα σχεδίαζε να κατασκευάσει μια νέα σειρά όχι τόσο ισχυρών πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι έτσι θα ήταν πιο εύκολο για την Ουάσιγκτον να τα χρησιμοποιήσει οποτεδήποτε οι κυρίαρχοι των ΗΠΑ αποφάσιζαν ότι αυτό θα ήταν αναγκαίο.
Οι ίδιοι αυτοί κυρίαρχοι που ελέγχουν το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι επίσης υπεύθυνοι εντός της χώρας για τις επιθέσεις στις συνθήκες ζωής και εργασίας των εργαζομένων και στην αξιοπρέπειά μας ενώ εκτός της χώρας για τους επεκτεινόμενους πολέμους σήμερα. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο: την προώθηση των ταξικών συμφερόντων τους.
Η Ουάσιγκτον απειλεί τον λαό του Ιράν λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να σταματήσει την υλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος. Οι κυρίαρχοι των ΗΠΑ πιέζουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να βάλει τέλος στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Το SWP απαιτεί να άρουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις εναντίον και του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, η Ουάσιγκτον να αποσύρει τα στρατεύματα, τα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα της από την Κορέα και τη Μέση Ανατολή, και καλεί για μια κορεατική χερσόνησο, μια Ασία και έναν κόσμο δίχως πυρηνικά όπλα.
«Ποιος ο λόγος να κατασκευάσεις ένα πυρηνικό όπλο όταν ο εχθρός σου έχει χιλιάδες από αυτά; Θα σήμαινε ότι για άλλη μια φορά θα μπεις στην κούρσα των εξοπλισμών», είπε ο Φιντέλ Κάστρο στο βιβλίο Η ζωή μου, μια σειρά συνεντεύξεων από το 2003 έως το 2005 με τον Ισπανό δημοσιογράφο Ιγνάσιο Ραμονέ.
«Κανένας δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα», είπε ο Κάστρο, «πολύ λιγότερο το αποκλειστικό δικαίωμα που απαιτεί ο ιμπεριαλισμός ώστε να επιβάλει την ηγεμονική του κυριαρχία».
«Εμείς έχουμε ένα όπλο που είναι τόσο ισχυρό όσο και τα πυρηνικά, είναι του μεγέθους της δικαιοσύνης για την οποία αγωνιζόμαστε», είπε ο Κάστρο. «Το δικό μας πυρηνικό όπλο είναι η ακατανίκητη δύναμη των ηθικών όπλων».
Ο Κάστρο έχει ως σημείο αφετηρίας τις ικανότητες εκατομμυρίων εργαζόμενων να οργανωθούν και να παλέψουν, διότι έχουν μια επανάσταση που αξίζει να την υπερασπίσουν, έχουν ένα παράδειγμα για τους ανθρώπους του μόχθου όλου του κόσμου να ακολουθήσουν. Μια επανάσταση αταλάντευτη όσο αφορά την ηθική της στάση.
Και η εμπειρία διεθνιστικών αποστολών που έχει οργανώσει επί δεκαετίες η επαναστατική ηγεσία της Κούβας, μεταξύ των οποίων και η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών για να συμβάλουν στην ήττα της εισβολής στην Αγκόλα του καθεστώτος απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, ανέπτυξε το μαχητικό πνεύμα και την αυτοπεποίθηση των εργατών και αγροτών της Κούβας.
Ένας κόσμος δίχως πυρηνικά όπλα θα διαμόρφωνε καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους να αναπτύξουμε τους αγώνες μας κατά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των κυρίαρχων καπιταλιστών. Δεν υπάρχει καλύτερος λόγος για να οικοδομηθεί ένα κίνημα ικανό να ανατρέψει την κυριαρχία των καπιταλιστών και να την αντικαταστήσει με την εργατική εξουσία από το να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τα πυρηνικά όπλα από τα χέρια της κυρίαρχης τάξης των ιδιοκτητών και να βάλουμε τέλος στην πιθανότητα της χρησιμοποίησής τους.