Του Σεθ Γκαλίνσκι
Η Ουάσιγκτον εντείνει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις της κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με απόφασή της, που ανακοίνωσε στις 26 Ιούλη, επιβάλει κυρώσεις εναντίον δεκατριών αξιωματούχων της κυβέρνησης, του στρατού, και της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, κυρώσεις που περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ και την απαγόρευσή τους να ταξιδεύσουν στη χώρα.
Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται τη στιγμή που η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια όλο και πιο έντονη πολιτική κρίση, τέσσερεις μέρες πριν την εκλογική διαδικασία που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση Μαδούρο για τις 30 Ιούλη. Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν τα μέλη μιας Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης.
Η αντιπολίτευση έχει αυξήσει τις προκλητικές διαδηλώσεις της, κατά τις οποίες πάνω από εκατό άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Πρόκειται για ανθρώπους που υποστηρίζουν και άλλους που τάσσονται κατά της κυβέρνησης, περαστικούς και μέλη των σωμάτων της αστυνομίας και της εθνικής φρουράς. Οι προκλητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την κατάληψη δρόμων και τη ρήψη Μολότοφ και αυτοσχέδιων όλμων στις δυνάμεις της αστυνομίας και της εθνικής φρουράς. Μερικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν στόχο να πραγματοποιήσουν βίαιες διαδηλώσεις μέχρις ότου ο Μανούδο υποβάλει την παραίτηση του, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προς σε ένα «μεταβατικό στάδιο».
Οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα έχουν υποστεί τις συνέπειες των ελλείψεων τροφίμων και άλλων βασικών αναγκών. Πολλά είδη είναι διαθέσιμα μόνο στη μαύρη αγορά, όπου η τιμή κυμαίνεται από τέσσερεις έως είκοσι φορές παραπάνω από τη νόμιμη τιμή. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά.
Οι ΗΠΑ απειλούν με περισσότερες κυρώσεις
Η κυβέρνηση του Τραμπ εκτοξεύει απειλές ότι θα συνεχίσει με «σταθερό ρυθμό» την εφαρμογή μέτρων κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, μέτρα που περιλαμβάνουν την ενδεχόμενη απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Κύκλοι της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ καθώς και μερικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα αντιμετώπισαν διστακτικά τα μέτρα αυτά. Έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και σε μια βαθύτερη κρίση. Η Βενεζουέλα έχει τις μεγαλύτερες πηγές πετρελαίου στον κόσμο και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Citgo, η οποία ανήκει στην ελεγχόμενη από το κράτος πετρελαϊκή εταιρία PDVSA, έχει 6.000 πρατήρια , τρία διυλιστήρια και 50 σταθμούς καυσίμων στις ΗΠΑ, με προσωπικό 46.000 εργαζόμενους.
Έως και καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας υπολογίζεται ότι πέφτει κατά 18%, η κυβέρνηση του Μαδούρο συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις ενός χρέους προς τους ξένους ομολογιούχους που φτάνει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Μαδούρο και το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας δεν έχουν προωθήσει μια προοπτική δράσης για τους εργαζόμενους για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησής τους σε μια κατεύθυνση προς την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από τους εργάτες και τους αγρότες. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι με την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας θα σταματήσει η εντεινόμενη βίαιη διένεξη και θα «εμβαθύνει η μπολιβαριανή επανάσταση».
Η διεξαγωγή, όμως, των εκλογών στις 30 Ιούλη έχει την πιθανότητα να κλιμακώσει την πόλωση και την σύγκρουση, ανοίγοντας το δρόμο προς μια αιματοχυσία, καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οργανώνουν βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους και απευθύνουν κάλεσμα προς τις στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον Μαδούρο και να επαναφέρουν την «συνταγματική τάξη». Μερικοί πρώην ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και αξιωματούχοι της κυβέρνησης προτρέπουν τον Μαδούρο να αναβάλει τις εκλογές.
Ο στρατηγός Αλέξις Λόπες Ραμίρες, επί χρόνια υποστηρικτής του Μαδούρο, παραιτήθηκε τον Ιούνη αφού τάχθηκε κατά της διεξαγωγής των εκλογών.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι που υποστήριζαν την κυβέρνηση εκφράζουν τώρα τη δυσαρέσκειά τους. Ταυτοχρόνως, δεν έχουν αναπτύξει οποιαδήποτε σχέση με τον συνασπισμό MUD. Γνωρίζουν μέσα από τη δική τους εμπειρία ότι αυτός υπερασπίζεται μόνο την τάξη των πλούσιων ιδιοκτητών.
Ο πρώην πρόεδρος της Ισπανίας, Λουίς Ροντρίγκες Ζαπατέρο, συναντήθηκε στις 24 Ιούλη στη Βενεζουέλα με ηγέτες της αντιπολίτευσης προσπαθώντας να τους κερδίσει στην ιδέα ενός διαλόγου με τον Μαδούρο ώστε να καταφέρουν την αναβολή των εκλογών για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση.
Να υπερασπίσουμε την κυριαρχία της Βενεζουέλας
Η κυβέρνηση της Κούβας έχει με συνέπεια υπερασπίσει το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να αποφασίσει μόνος του, χωρίς την επέμβαση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ ή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων της περιοχής.
«Η Κούβα καλεί για τον απόλυτο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, είπε ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο, δεύτερος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, σε συγκέντρωση στις 26 Ιούλη, την επέτειο της έναρξης της κουβανικής επανάστασης το 1953.
«Αυτοί που προσπαθούν να μας διδάξουν από μακριά τι είναι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ενθαρρύνουν τη βία και την τρομοκρατία που οδηγούν σε πραξικόπημα, θα πρέπει να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά» από τη Βενεζουέλα, είπε ο Ματσάδο. «Ο μπολιβαριανός λαός και η μπολιβαριανή κυβέρνηση μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους χωρίς την επέμβαση των ξένων στις εσωτερικές τους υποθέσεις».
«Οι εργαζόμενοι εδώ και παγκοσμίως θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα προλεταριακού διεθνισμού της Κούβας», αναφέρει η Μάργκαρετ Τρόου, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος για τη θέση του δημάρχου στο Όλμπανι, σε ανακοίνωσή της στις 19 Ιούλη.
«Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα λέει: Κάτω τα χέρια των ΗΠΑ από τη Βενεζουέλα! Να σταματήσουν τώρα οι οικονομικές κυρώσεις και η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας!»
The Militant - August 7, 2017 -- Demand Washington hands off Venezuela!