Εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου εστιάζει στους υποψηφίους του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για την πολιτική στη χώρα αυτή αλλά και για την «άλλη Αμερική», παραθέτουμε μετάφραση άρθρου της Μάγκι Τράου από την εβδομαδιαία σοσιαλιστική εφημερίδα The Militant (τεύχος 31 Οκτώβρη 2016, www.themilitant.com). Μας παρουσιάζει στιγμιότυπα από την εκλογική καμπάνια του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, μια εναλλακτική πρόταση που βγαίνει μέσα από την εργατική τάξη της χώρας αυτής:
είναι ένα κόμμα της εργατικής τάξης, παλεύει για την αλληλεγγύη
Οι εργαζόμενοι δείχνουν δυσπιστία τόσο στον Τραμπ όσο και στην Κλίντον
Νέα Υόρκη – Καθώς πλησιάζει η μέρα των εκλογών, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν και το Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ και τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον με αποστροφή. Ένα βίντεο με τον Τραμπ να κομπορρημονεί που ψαχουλεύει μια γυναίκα και κατηγορίες για απρεπή συμπεριφορά βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μιντιακής φρενίτιδας για μέρες. Λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στη δημοσίευση των ε-μάιλς και άλλων ντοκουμέντων της Κλίντον από χάκερ, τα οποία δείχνουν τη φιλόφρονα σχέση που διατηρεί με δισεκατομμυριούχους και τραπεζίτες και την περιφρονητική της στάση απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.
Σε αντιδιαστολή, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η υποψήφια του κόμματος για το προεδρικό αξίωμα Άλισον Κένεντι καθώς και ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία Όσμπορν Χαρτ –και οι δύο παλαίμαχοι αγωνιστές με προλεταριακή ακεραιότητα– παρουσιάζουν μια θετική προοπτική για τους εργάτες και αγρότες.
«Κανένας υποψήφιος πρόεδρος στο παρελθόν δεν έχαιρε λιγότερης εμπιστοσύνης από ό,τι η Κλίντον και ο Τραμπ», είπε η Κένεντι σε εκλογική εκδήλωση εδώ στις 18 Οκτώβρη.
«Καθώς αντιμετωπίζουμε συνθήκες που διαρκώς επιδεινώνονται, η εργατική τάξη είναι το κυρίως θέμα σε αυτές τις εκλογές», είπε. «Μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ως δια μαγείας οι εργαζόμενοι που η Κλίντον αποκαλεί απαξιωτικά ‘κατάπτυστους’ και στους οποίους απευθύνεται δημαγωγικά ο Τραμπ – τα εκατομμύρια των λευκών, μαύρων, ισπανόφωνων και ασιατών εργαζομένων που είναι αγανακτισμένοι και ψάχνουν διέξοδο.
«Οι κυρίαρχοι ιδιοκτήτες διαισθάνονται ότι το μέλλον του συστήματός τους που μαστίζεται από την κρίση επιφυλάσσει ύφεση και πολέμους», είπε. «Δεν έχουν καμία πρόταση για το ξεπέρασμα της κρίσης αυτής, που είναι η σημαντικότερη πηγή του φρακσιοναλισμού, της δημαγωγίας και της υποβάθμισης του πολιτικού λόγου καθώς και της ‘πορνογραφοποίησης’ που όλο και περισσότερο σημαδεύουν την καπιταλιστική πολιτική».
Τα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης έχουν παραιτηθεί από κάθε πρόφαση αντικειμενικότητας. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απηχούν την ευσεβή αγανάκτηση της Κλίντον απέναντι στην αντιγυναικεία συμπεριφορά του Τραμπ. Ταυτόχρονα παραβλέπουν τις αποδείξεις απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς του Μπιλ Κλίντον, συζύγου της Κλίντον και άνθρωπο-κλειδί στην πολιτική της ομάδα, καθώς και τη συμμετοχή της στην εκστρατεία λασπολογίας και απαξίωσης όσων απηύθυναν κατηγορίες εναντίον του.
«Εάν ο μέσος ψηφοφόρος άνοιξε την τηλεόρασή του για πέντε λεπτά ετούτη την εβδομάδα», έχει ακούσει τις κατηγορίες ενάντια στον Τραμπ, έγραψε η αρθρογράφος της Wall Street Journal, Κίμπερλι Στράσελ. στις 16 Οκτώβρη. «Αλλά εάν ο μέσος ψηφοφόρος είχε την τηλεόραση αναμμένη 24/7, μάλλον πάλι δε θα είχε ακούσει τα νέα για τη Χίλαρι Κλίντον: ότι το έθνος πλέον έχει αποδείξεις για όλα όσα έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς».
Μια σειρά από ε-μαίλς που έχουν υποκλαπεί από χάκερς, ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση (αγγλικά) και αναφορές από πηγές του FBI παρέχουν νέες αποδείξεις για τις δοσοληψίες της Κλίντον. «Οι ψηφοφόροι μπορεί να μη γνωρίζουν τίποτα απ’ όλα αυτά», γράφει η Στράσελ, «γιατί ενώ και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έχουν να απαντήσουν σε πολλές κατηγορίες, ο Τύπος εστιάζει αποκλειστικά στον Τραμπ».
Οικονομική κρίση στο Πουέρτο Ρίκο
Δύο μαχητές ενάντια στην αποικιακή κυριαρχία της Ουάσιγκτον στο Πουέρτο Ρίκο μοιράστηκαν το βήμα με την Κένεντι, η οποία πρόσφατα επισκέφτηκε το νησί επικεφαλής επιτροπής αλληλεγγύης, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στις 18 Οκτώβρη.
«Το Πουέρτο Ρίκο περνά μια βαθύτατη οικονομική κρίση σήμερα», είπε ο Μανουέλ Μελέντες Λαβαδέρο, εκπρόσωπος του A Call to Action on Puerto Rico. «Τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα είναι πιόνια της Ουάσιγκτον και της Γουόλ Στριτ. Αλλά οι συνειδήσεις αλλάζουν. Περισσότεροι Πορτορικανοί σήμερα λένε, “πράγματι, είμαστε αποικία”».
«Τα εβδομήντα δις δολάρια που είναι σήμερα το χρέος του Πουέρτο Ρίκο δεν είναι δυνατό να πληρωθούν», είπε ο Μελέντες. «Είναι προϊόν της πίεσης από τη Γουόλ Στριτ και των μεγάλων εταιρειών που απομυζούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από τη χώρα μας».
Ο Βάλτερ Αλομάρ, μέλος του πορτορικανικού εθνικού κόμματος και πρόεδρος της οργάνωσης για τον πολιτισμό ισπανικής προέλευσης καταδίκασε το Promesa (Υπόσχεση), τον νόμο των ΗΠΑ για την επιβολή της αποπληρωμής του χρέους του Πουέρτο Ρίκο.
«Θα σας πω τι υπόσχεται το Promesa», είπε. «Υπόσχεται ότι θα μειωθεί ο βασικός μισθός στα 4,25 δολάρια την ώρα, θα περικοπούν οι συντάξεις, θα πουληθεί η εταιρεία ηλεκτρισμού, θα απαγορευτούν οι απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων και θα υποχρεωθεί ο λαός του Πουέρτο Ρίκο να πληρώσει τον λογαριασμό!».
«Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τότε που σχεδόν κατέρρευσαν οι χρηματιστικές αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Κένεντι, «και δεν υπάρχει ανάκαμψη για την εργατική τάξη. Μια βραδυφλεγής ύφεση μόλις ξεκινά. Οι καπιταλιστές κυρίαρχοι έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τα επιτόκια και έχουν αγοράσει ομόλογα μαζικά προκειμένου να ενισχύσουν τις αγορές. Αλλά το χρέος διογκώνεται. Οι καπιταλιστές δεν επενδύουν στην παραγωγή και το διεθνές εμπόριο έχει κάνει βουτιά.
«Οι κυρίαρχες οικογένειες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν την κρατική τους εξουσία για να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους», είπε. «Αυτό σημαίνει Promesa».
Οι εργαζόμενοι παντού «διαισθανόμαστε ότι ζούμε μια κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος που όμοιά της δεν έχουμε δει ποτέ», συνεχίζει η Κένεντι. «Πολλοί είναι ανοιχτοί στην προοπτική της οικοδόμησης ενός κινήματος για να τελειώνουμε με τη δικτατορία του κεφαλαίου».
«Ο κυβερνήτης της Φλόριδα βγήκε στην τηλεόραση για να φωνάξει, ‘απομακρυνθείτε!’ αλλά δεν έκανε τίποτα για να πραγματοποιηθεί η εκκένωση των κατοικημένων περιοχών», είπε η Κένεντι, περιγράφοντας την εκλογική της εκστρατεία στην πολιτεία αυτή καθώς πλησίαζε ο Τυφώνας Μάθιου. «Πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ και 1000 στην Αϊτή! Συγκρίνετε αυτό με την Κούβα, όπου ο εργαζόμενος λαός έχει κάνει μια επανάσταση», είπε. «Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο πήγε στην ανατολική Κούβα πριν να χτυπήσει ο Μάθιου και τέθηκε επικεφαλής της εκκένωσης και της προετοιμασίας για την ανοικοδόμηση. Δεν σκοτώθηκε κανείς».
Την επόμενη μέρα χτυπώντας τις πόρτες στο Μπρούκλιν, η Κένεντι γνώρισε τον φοιτητή Justin Boatswain. «Χαίρομαι που μιλάτε για την κρίση στην Αϊτή», της είπε. «Έχω οικογένεια εκεί, και οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί. Είναι αλήθεια αυτό που λες ότι οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή δεν τελειώνουν ποτέ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πάει να βοηθήσει τον κόσμο εκεί, πάει για να καταλάβει τη γη και τα πετρέλαια».
Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία, Όσμπορν Χαρτ, συμμετέχει στην εκλογική καμπάνια στη Μινεσότα και τη Βόρεια Ντακότα. Στη Μινεάπολις 18 Οκτώβρη συνομίλησε με τον Φρανσίσκο Κορονάδο, 22 ετών, που εργάζεται σε μονάδα βαφής στρατιωτικών οχημάτων.
Ο Κορονάδο συμφώνησε με τη διαπίστωση του Χαρτ ότι «Η τάξη των εργοδοτών μας βάζει να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, ανταγωνιζόμενοι για μια θέση εργασίας. Σαν εργατική τάξη έχουμε ανάγκη να δρούμε μαζί. Τα αφεντικά μας δεν είναι πλούσιοι επειδή είναι έξυπνοι. Πλούτισαν από τη δική μας εργασία».
«Μας διαιρούν όσο δεν πάει, και μετά μας πληρώνουν όσο λιγότερο μπορούν», είπε ο Κορονάδο. «Όχι μόνο ανάλογα με τη χώρα από όπου ερχόμαστε. Μας διαχωρίζουν όλους, και επιπλέον βάζουν άντρες και γυναίκες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Δεν είναι σωστό. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε».
** *** ** *** ** *** **
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στις ΗΠΑ – από τις εκδόσεις ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ:
- Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της πολιτικής στις ΗΠΑ
- Η εξέγερση των Τίμστερς
- Ο μακρύς θερμός χειμώνας του καπιταλισμού έχει αρχίσει