Η επίθεση του Τραμπ κατά των μεταναστών αντιμετωπίζει εμπόδια
Το διοικητικό διάταγμα του Προέδρου Τραμπ, το οποίο καλεί για αύξηση των απελάσεων μεταναστών εργαζόμενων, συναντά σημαντικά εμπόδια στην εφαρμογή του. Τα εμπόδια αυτά περιλαμβάνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με επικεφαλής τους μετανάστες σε όλη τη χώρα, την αντίθεση εργαζόμενων, καθώς και την κυβέρνηση του Μεξικού και αξιωματούχους της αστυνομίας και του στρατού.
Η απέλαση συναδέλφων έχει τη λιγότερη υποστήριξη όσο ποτέ άλλοτε μεταξύ των εργαζόμενων στις Ηνωμένες Πολιτείες –περιλαμβάνοντας και μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τον Τραμπ– οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μακελειό από τη διεθνή οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Πολλοί γνωρίζουν ότι οι έφοδοι της αστυνομίας και οι απελάσεις δεν έχουν ως στόχο μόνο τους εργαζόμενους που δεν έχουν χαρτιά –τα μέτρα έχουν στόχο να διαιρέσουν την εργατική τάξη και να συμπιέσουν τον μισθό και να επιδεινώσουν τις συνθήκες της ζωής όλων μας προς όφελος των κυρίαρχων τάξεων των εργοδοτών.
Νέες οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας ανοίγουν το δρόμο προς σε πιo εκτεταμένες αστυνομικές εφόδους και απελάσεις. Αλλά ο Τραμπ συνεχίζει να λέει ότι στο επίκεντρο θα είναι εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις.
«Απομακρύνουμε μέλη συμμοριών, ντίλερ ναρκωτικών και εγκληματίες», είπε ο Τραμπ στις 28 Φλεβάρη κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Οι κακοί φεύγουν αυτή τη στιγμή που σας μιλώ απόψε και καθώς έχω υποσχεθεί».
Πριν την συνεδρίαση, ο Τραμπ παρουσίασε ένα δικομματικό σχέδιο για το «πέρασμα» σε μια νόμιμη κατάσταση για τους εργαζόμενους δίχως χαρτιά που δεν έχουν ποινικό μητρώο για να δει τι αντίδραση θα υπάρξει.
Παραμένει άγνωστη ποια ακριβώς θα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει τελικά η κυβέρνηση. Αυτό θα βγει μέσα από μια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας λένε ότι οι μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ –άσχετα από τη χώρα προέλευσής τους– θα επιστρέφονται στο «έδαφος της ξένης όμορης χώρας από την οποία έχουν εισέλθει» –με άλλα λόγια στο Μεξικό– ενώ θα περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου.
Αλλά η κυβέρνηση του Μεξικού λέει ότι δεν θα τους δεχθεί. «Τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό», δήλωσε στον Τύπο στις 24 Φλεβάρη ο υφυπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο.
Αν και ο Τραμπ κοκορεύεται ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής, η μεξικανική κυβέρνηση έχει και αυτή γερό χαρτί στα χέρια της.
Ο αρθρογράφος Εντουάρτο Πόρτερ των New York Times επισήμανε στις 22 Φλεβάρη ότι οι συλλήψεις Μεξικανών μεταναστών στα σύνορα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 χρόνων. Λόγω της μεγάλης ανεργίας στις ΗΠΑ και της πιο σκληρής αστυνόμευσης, λιγότεροι Μεξικανοί έρχονται στις ΗΠΑ από αυτούς που γυρίζουν πίσω στο Μεξικό.
Πέρυσι η κυβέρνηση του Μεξικού είχε απελάσει πάνω από 143.000 μετανάστες από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ που προσπάθησαν να περάσουν από το Μεξικό με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Εκ των πραγμάτων «το τείχος, όπως έχουν τα πράγματα είναι το Μεξικό», είπε ο Πόρτερ.
Εάν η καπιταλιστική κυβέρνηση του Μεξικού σταματήσει την απέλαση μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, θα μπορούσε να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τον αριθμό που φτάνουν στις ΗΠΑ.
Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλο το Μεξικό κατά της απειλής της διακυβέρνησης Τραμπ να πετάξει τους μετανάστες που θα απελάσει στο Μεξικό, άσχετα από την προέλευσή τους. Ένα πανό στο Σίτυ του Μεξικό έγραφε «Ευχαριστούμε Τραμπ που ενοποιείς το Μεξικό».
Ο Λευκός Οίκος έχει διαρρεύσει ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τους δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από το Μεξικό. Σχεδόν 80% των εξαγωγών του Μεξικού –αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων– πηγαίνουν στις ΗΠΑ.
Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Οι αγροτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εξάγουν κάθε χρόνο προϊόντα αξίας 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό, τον τρίτο μεγαλύτερο πελάτη τους. Τα αγαθά αυτά περιλαμβάνουν από καλαμπόκι και σιτάρι μέχρι και σιρόπι από καλαμπόκι. Οι μικροί παραγωγοί καθώς και οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις ανησυχούν ότι μια αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μπορεί να τους πλήξει.
Λίγος ενθουσιασμός από τον στρατό και την αστυνομία
Λίγη υποστήριξη υπάρχει μεταξύ των αξιωματούχων του στρατού προς τη μετατροπή των στρατιωτικών δυνάμεων σε βοηθητικές δυνάμεις αντιμετώπισης της μετανάστευσης.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κέλλυ, πήγε στο Σίτυ του Μεξικού στις 23 Φλεβάρη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλλερσον, για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο του Μαξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. «Δεν θα υπάρξει καμία –επαναλαμβάνω καμία– χρησιμοποίηση στρατιωτικής δύναμης σε αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις», είπε.
Ο στρατηγός του Ναυτικού που έχει βγει στη σύνταξη, είπε επίσης ότι «δεν θα υπάρξει καμία –επαναλαμβάνω καμία– μαζική απέλαση».
Αντί για αυτό, είπε ο Κέλλυ, οι αντιμεταναστευτικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στους «εγκληματίες», ουσιαστικά την ίδια πολιτική που εφάρμοσε η διακυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Πολλοί αρχηγοί της αστυνομίας έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις ότι οι αστυνομικοί τους δεν θα πρέπει να δρουν ως αντιμεταναστευτικό σώμα, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην εξάλειψη κάθε προθυμίας των μεταναστών να συνεργαστούν. «Θα προτιμούσα αντιθέτως να έχω τους αστυνόμους μου να επικεντρώνονται στην καταδίωξη των βίαιων εγκληματιών και ανθρώπων που εισβάλλουν σε σπίτια από το να καταδιώκουν μάγειρες και νταντάδες», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, Αρτ Ασεβέδο.
Πάνω από 350 άνθρωποι στριμώχθηκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας του Κίνγκστον, ένα χωριό στην αγροτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ώστε να συμμετάσχουν στη διαμάχη για το αν οι αστυνομικοί θα πρέπει ή όχι να ζητούν αποδεικτικά χαρτιά από ανθρώπους για τη νόμιμη κατάστασή τους. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ετζίντιο Τίντι, είπε ότι για αρκετά χρόνια τώρα υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον οποίο δεν ζητούν από ανθρώπους αποδεικτικά στοιχεία. Η διαμάχη κράτησε τρεις ώρες με δεκάδες ομιλητές, όπου ένας στους πέντε μόνο τάχθηκε κατά στο να γίνει το Κίνγκστον ένα χωριό-καταφύγιο μεταναστών. Το συμβούλιο υιοθέτησε αυτή την πολιτική της παροχής ασύλου σε μετανάστες/πρόσφυγες με ψήφους πέντε υπέρ και τρεις κατά.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τραμπ πρότεινε την επιβολή νέων περιορισμών στη νόμιμη μετανάστευση, καθώς επίσης την στοχοποίηση εργαζόμενων χωρίς χαρτιά. Κάλεσε για την «αντικατάσταση του τωρινού συστήματος εισόδου χαμηλής ειδίκευσης μεταναστών, με ένα σύστημα που να βασίζεται στην αξιοκρατία».
Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος που καλεί για την αλλαγή των κανονισμών μετανάστευσης υπέρ της εισόδου περισσότερων «έξυπνων» ανθρώπων –άνθρωποι της τεχνολογίας, επιχειρηματίες και άνθρωποι υποτίθεται ότι «το αξίζουν»–, αλλά είναι μεταξύ εκείνων που μιλούν γι’ αυτό με θρασύτητα. Η μείωση της εισόδου μεταναστών εργατών, λέει ο Τραμπ, θα «αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων και θα βοηθήσει τις δοκιμαζόμενες οικογένειες –περιλαμβάνοντας οικογένειες μεταναστών».
Αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων δεν δέχεται να τίθεται ο ένας εργαζόμενος εναντίον του άλλου, άσχετα από τη χώρα καταγωγής του καθενός.
Ο Τζιμ Τζιορτζ, 68 χρονών, που ζει στο Πέρρι της Αϊόβας, όπου λειτουργεί εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας κρέατος της εταιρείας Τάισον Φουντς, είπε στην Washington Post στις 26 Φλεβάρη ότι εάν και ψήφισε τον Τραμπ, δεν συμφωνεί με τις απελάσεις μεταναστών. «Είναι καλοί άνθρωποι», είπε. «Αυτό το μέρος δεν θα λειτουργούσε χωρίς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ».
Η Washington Post δημοσίευσε συνεντεύξεις με αρκετούς εργαζόμενους στις αγροτικές περιοχές και σε μικρά χωριά της Αϊόβα που έκφρασαν την ίδια γνώμη.
www.themilitant.com